Vær smart når du tar opp forbrukslån

Ønsker du å pusse opp kjøkkenet eller å ta den eventyrreisen du alltid har drømt om? Å spare opp pengene kan i noen tilfeller ta svært lang tid. Ved å ta opp et forbrukslån, kan du virkeliggjøre drømmen nå. Heldigvis er det grep du selv kan ta for at lånet du tar opp ikke blir noe du angrer på senere.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån du tar opp uten sikkerhet til banken. Ulempen med denne type lån er at rentesatsen er høyere enn lån med sikkerhet. Samtidig har du større frihet til å bruke pengene til akkurat det du selv ønsker.

Generelt kan du få opp mot 500 000 når du tar opp et usikret lån. Nedbetalingstiden er vanligvis opp mot 5 år.

Sammenlign rente

Det er mange banker og aktører som tilbyr forbrukslån. Det kan være lett å bare søke på det første du finner eller kanskje har du alltid brukt samme bank, og planlegger derfor å ta opp forbrukslån der. Bruk litt tid før du søker for å sammenligne ulike tilbydere. Rentesatsen hos de ulike aktørene kan variere mye. Velger du feil, blir det dyrt, så her er mye penger å spare.

Endelig rente er ikke er klar før etter du har fått et tilbud. Dette er fordi din økonomi også påvirker rentesats. Det kan derfor være lurt å søke hos flere banker. Dette er uforpliktende og du kan deretter velge det beste tilbudet.

Vær klar over gebyrkostnader

Det er lett å se seg vill på hvilken rentesats de ulike tilbyderne reklamerer for. Dette er bare en del av kostnadene. I tillegg må du som regel betale etableringsgebyr og termingebyr. Dette betyr at de som tilbyr lavest rentesats ikke nødvendigvis tilbyr det billigste lånet. Når du sammenligner lån, bør du derfor alltid sammenligne effektiv rente. Dette er renten som inkluderer alle kostnadene. Laveste effektive rente gir det billigste lånet.

I tillegg er det smart å heller ta ett stort lån, enn flere små. Flere små lån gir flere, og dermed større gebyrkostnader.

Vurder nedbetalingstid

Det er fristende å velge den lengste nedbetalingstiden. Dette gir lavere månedskostnad, og dermed mer rom i økonomien. Dette er et helt legitimt valg, men vær da klar over at lånet totalt sett blir mye dyrere. Pass på at du gjør en bevisst vurdering av månedskostnaden og totalkostnaden.

Til slutt

Bruker du litt tid på å planlegge og sammenligne før du tar opp et lån er det mye penger å spare. Pass på å velge det lånet som passer deg.