Guide til låneagenter for forbrukslån

En låneagent sin rolle er å hente inn tilbud på forbrukslån på dine vegne. Tjenesten er gratis for søkeren, og stort sett er det kun fordeler med å bruke et agentselskap til denne jobben. Samtidig er det ikke uvesentlig hvilken låneagent du velger.

Les her om hvordan du velger rett agentselskap, hva fordelene er, og hvordan du går frem for å finne lånet du trenger.

Om låneagentenes virksomhet

Låneagenter har ikke anledning til å ta betalt av den som søker om lånet for tjenestene de utfører. Dette gjelder ikke bare for selve formidlingen av søknaden og tilbudene, men også om du benytter deg av rådgiverne og kundesenteret til agentselskapet. Agentene får i stedet provisjon fra den banken du eventuelt inngår en låneavtale med.

Du vil ikke oppleve at et agentselskap oppfordrer deg til å låne fra spesifikke banker. Alle tilbudene sendes til din epostkasse, og du vil selv kunne vurdere hvilket av de du eventuelt vil slå til på. Tilbudene er uforpliktende på samme vis som om du søkte direkte til banken, og de er normalt gyldige i inntil 30 dager.

Selve låneforholdet er mellom deg og banken. Låneagentens rolle opphører med andre ord så snart pengene er utbetalt, og eventuelle spørsmål skal da stilles til banken.

Antall potensielle tilbud på forbrukslån

Den viktigste faktoren når du skal velge låneagent er antallet banker de samarbeider med. I dag finnes det over 30 nisjebanker i Norge som tilbyr forbrukslån i en eller annen størrelse, i tillegg til et enda høyere antall sparebanker.

For å finne et lån med så rimelig renter som mulig er det viktig å skaffe seg mange tilbud. Problemet er at de færreste av oss kjenner markedet godt nok. Det gjør derimot låneagentene.

Dette bør du se etter:

  • En god låneagent bør samarbeider med et sted mellom 10 og 20 av utlånerne.
  • 15 partnerbanker betyr at du potensielt kan motta tilbud på forbrukslån fra 15 ulike banker.

Hvilke banker samarbeider agenten med

Lånegrensene og betingelsene varierer naturligvis fra bank til bank. Derfor er det også viktig at låneagenten representerer banker som faktisk har et rimelig forbrukslån som passer ditt behov.

Eksempelvis finnes det 3-4 banker som kun tilbyr lån på svært lave summer, gjerne begrenset til omtrent 30 000 kroner. Disse lånene har vanligvis ganske høye renter, og de er dyrere enn de fleste konkurrentene. Å bruke en låneagent som henter inn tilbud fortrinnsvis fra slike banker er ikke spesielt gunstig. Da vil du sannsynligvis gå glipp av langt bedre rentebetingelser, og dermed tape en god del penger.

Dette bør du se etter:

  • Sjekk hvilke banker agentselskapet samarbeider med.
  • Jo flere banker som tilbyr lån uten sikkerhet på inntil flere hundre tusen kroner desto bedre. Disse bankene har som regel også de beste rentetilbudene.
  • Hvis du skal søke om lån til refinansiering med sikkerhet bør du undersøke om låneagenten samarbeider med flere av spesialbankene som tilbyr denne typen lån (Bank2, Kraft Bank, Bluestep, Svea Finans, Instabank, og andre).

Er låneagenten effektiv?

Formålet med å bruke en låneagent er å kunne sammenligne så mange tilbud som mulig. I så måte er det viktig at agentselskapet innhenter tilbudene effektivt. Hvis det går lang tid kan det hende du gir opp å vente, og dermed slår til på et tilbud som ikke var det beste.

Å finne ut om agentselskapet er effektivt eller ikke er ingen eksakt vitenskap. Hvor fort svarene kommer beror også på hvor raskt bankene reagerer.

Dette bør du se etter:

Du vil få en god indikasjon på effektiviteten og servicen ved å sjekke om låneagenten har et eget kundesenter.
Jo flere rådgivere og søknadsbehandlere agentselskapet har desto mer kan du forvente når det gjelder effektivitet.
Se også på kundesenterets åpningstider. Lang åpningstid og åpent på helgedager er et godt tegn.
Sjekk også om låneagenten er tilknyttet systemer for kundevurdering, slik som Trustpilot. Hva sier andre låntakere om servicen de mottok?

Slik foregår søknadsprosessen

Søknadsskjemaet du finner på låneagentenes sider er omtrent det samme som hos bankene. Dette er det du vanligvis må oppgi:

  • Lånesum.
  • Ønsket nedbetalingstid (antall terminer).
  • Personnummer (D-nummer hvis du er av utenlandsk opprinnelse).
  • E-postadresse.
  • Telefonnummer.

Du vil som regel også kunne foreta eget valg dersom du skal låne til refinansiering. Da vil du vanligvis bli bedt om å oppgi hvilke summer det er snakk om, og navn på kreditor.

Låneagenten vil deretter sørge for at alle partnerbankene mottar de samme opplysningene. Dette skjer automatisk og i løpet av kun noen minutter. Deretter vurderer hver enkelt bank søknaden. Svarene fra hver enkelt bank kan komme innen noen minutter eller timer.

Hvis du vil slå til på et lånetilbud

Dersom banken anser at du er kredittverdig vil de legge ved et tilbud i svaret de sender deg. Der vil du se hva de nominelle og effektive rentene er, hva etableringsgebyret og termingebyrene er, samt totalkostnader når lånet er ferdig tilbakebetalt.

Det vil vanligvis også være en lenke til nettbanken, med detaljer om hvordan du logger inn. For å inngå låneavtalen må du signere med BankID, samt sende inn dokumentasjon på inntektene dine. Dokumentasjonen som kreves er vanligvis kopi av siste skattemelding og kopi av siste lønnsslipp.

Så snart dette er på plass blir lånet utbetalt. De fleste banker oppgir at du må regne med det tar cirka 1 til 3 dager fra du søker til pengene overføres til din konto.