Lån uten sikkerhet når du har betalingsanmerkninger

Når du søker om et lån uten sikkerhet er det mye forskjellig banken ser på. Om de skal innvilge et lån vil de vite at du kan betale det tilbake. Selvfølgelig tjener bankene bra på at det tar deg lang tid å betale. Da betaler du nemlig mye i renter og gebyrer.

Men de har ingenting å tjene på at du ikke kan betale i det hele tatt, spesielt ikke om du har et lån uten sikkerhet. Da har de nemlig ikke rett til å selge noe du eier for å få tilbake pengene de har tapt.

Banken ser blant annet på inntekten din og livssituasjonen din når du søker. De kan sjekke gjeldsregisteret for å finne ut om du har mye annen gjeld fra før av. De vil også gjøre en kredittsjekk på deg for å finne ut hva slags kredittscore du har, og her er det mange som får avslag.

Betalingsanmerkninger gjør det vanskelig å få lån uten sikkerhet

Har du slitt med å betale tilbake annen gjeld tidligere, eller har du kjøpt noe på nedbetaling som du ikke hadde råd til? Kanskje du ikke fikk betalt strømregningen i tide, og den gikk til inkasso? Da er sjansen stor for at du har fått en eller flere betalingsanmerkninger. Og da ser banken på deg som en risiko.

Det kan føles urettferdig om anmerkningen er langt tilbake i tid. Kanskje du var i en vanskelig situasjon den gangen, som du ikke er i nå. Du kan prøve å overbevise banken om dette. Og kanskje det virker, selv om sjansene er lave for innvilgelse av lån. Det finnes imidlertid andre metoder for å gjøre det lettere å få lån uten sikkerhet.

Søk om lån uten sikkerhet med medlåntaker

En ting du kan gjøre er å få med deg en medlåntaker. Det innebærer at en annen person skriver under på avtalen sammen med deg. Det betyr ikke at denne personen skal motta noe av lånet, det er fortsatt ditt. Det betyr heller ikke at han eller hun skal hjelpe deg å betale tilbake på lånet hver måned, men det betyr at om du ikke klarer å betale, blir det denne personen stilt til ansvar i forhold til det du skylder banken.

Dette er en løsning som hjelper mange. Det er ikke uvanlig at unge mennesker i etableringsfasen får en av foreldrene sine med på dette. Når du skal kjøpe din første bil eller ditt første hjem kan det være en god hjelp. Mange unge mangler også sikkerhet å stille med. Det er selvfølgelig en fordel at medlåntakeren din fremstår som en tryggere betaler for banken enn du gjør.

Tenk deg om før du bruker medlåntaker på et lån uten sikkerhet

Dette er imidlertid ikke en løsning du bør ta for lett på. Du bør kun spørre noen du kan stole på, og noen som vet at de kan stole på deg. Det siste du vil er å sette noen som gjorde deg en tjeneste i en vanskelig situasjon. Dette bør derfor ikke være en hvilepute for å slippe bekymringer over nedbetaling av gjeld. Det er bare en måte å overbevise banken på at det er trygt å gi deg et lån uten sikkerhet.

Søk om et mer beskjedent lån uten sikkerhet

Om du får avslag på grunn av betalingsanmerkninger, så betyr det ikke nødvendigvis at det gjelder alle lån. Det kan også hende summen du søker om er for stor. En mindre sum blir lettere å betale tilbake. Banken ser en mindre risiko ved å innvilge en mindre sum til tross for en dårlig betalingshistorie.

Det kan også være tilfelle at banken selv foreslår å justere ned lånesummen. Men det er ikke noe du bør regne med skjer automatisk. Søker du om en urealistisk sum med en tvilsom kreditthistorie kan de tenke at du ikke er verdt tiden deres. Derfor bør du komme frem til summen allerede før du søker om et lån uten sikkerhet.

Ha realistiske mål

Forhåpentligvis har du en plan for hva du skal bruke lånet til fra starten av. Det er nemlig ikke så lurt å søke om lån uten sikkerhet for å få bedre råd. Da er det heller en mulighet å tenke alternativt i forhold til det du opprinnelig hadde tenkt å bruke pengene på.

Kanskje bilen du søker om lån til er i en litt høy prisklasse? Finnes det billigere biler som også kan være aktuelle? Søker du om lån uten sikkerhet til en bryllupsreise eller en ferie? Kanskje det er billigere å reise til et annet sted eller gjøre turen litt kortere?
Får du en mindre sum enn du ville, er det jo bedre enn ingenting. Det skader heller ikke å spare en stund i tillegg til å ta opp et lån uten sikkerhet.

Ordne opp i økonomien og søk senere

Dette er en langsiktig plan for å øke sjansene. Avhengig av hva du trenger lånet til, er det ikke sikkert dette er optimalt for deg. Men det kan absolutt gjøre underverker for inntrykket du gjør på banken.

Mange muligheter for å forbedre situasjonen din

Har du annen gjeld du trenger å bli kvitt? Prøv å betale ned så mye som mulig av dette før du søker om et nytt. Kanskje du kan skaffe deg en ekstrainntekt ved siden av jobben du allerede har? Det er mye ekstra å tjene på å jobbe noen kvelder eller helger i en periode. Kanskje du har noen ting liggende som du ikke trenger? Finn ut hva de er verdt, og prøv å selge dem for en god pris.
Etter hvert vil du få mindre gjeld og mer penger til overs. Det får nok ikke anmerkningene dine til å forsvinne over natten, men det vil kanskje gi et bedre inntrykk hos bankene. Det føles tryggere å gi et lån uten sikkerhet til noen som har ting på stell.

Prøv en annen bank

Til slutt kan det enkleste ofte være det beste. Om banken nekter å gi deg et lån uten sikkerhet kan du bare prøve hos en annen bank. Det er ingen som sier at du må søke om lån i akkurat den banken du er kunde hos.

Ikke alt er satt i stein

Det varierer nemlig fra bank til bank hvor strenge kravene er. Det varierer også mellom ulike låneavtaler hvor mye betalingsanmerkninger faktisk spiller inn. Dessuten er de ansatte i banken forskjellige. Ofte vil de gjøre sine egne vurderinger der og da. Er du heldig, kan du møte en bankansatt som føler seg litt ekstra gavmild akkurat den dagen.
Prøver du en eller flere av disse metodene er sjansene større for at du får lån uten sikkerhet.